pembaca setia

Wednesday, July 29, 2009

bagaimana nak pilih/beli susu formula utk baby anda?

hi,

i was a nutrition advisor for infant division. kalo nak tahu susu yang paling baik ialah susu ibu. tapi jika u have to feed ur child dengan formula milk carilah yang paling menghampiri susu ibu. setiap company yang keluarkan susu formula ader key selling point masing2. susu formula ader 2 kategori; satu tuk yang mainstream (tuk yang kurang mampu) and lagi satu tuk premium(yang ader duit lebih). now ader lagik super premium (yang nih normally ader gold- nih tuh yang duit tatau nak buat aper lagik, banyak sangat). lagi satu kene tengok age. ader dari 0-12mths, 6-36mths, 1-3years old, and 3-6years old. biasa yang ader lac kat blakang tuh is 0-12mths. u bleh start with 0-12mths, after 6mths can change to 6-36mths, after 1year old can change to growing up milk (1-3years). tak kisah laa aper jenama pun, dia nyer added ingredients are just to make u take out more money from ur pocket. all depends to d child. jika ur child fussy eater kene tgk kandungan energy n protein dalam formula tuh. pilih yang tinggi kandungan energy n protein. coz they need nutrients for the growth. dats y ader susu yang hi calory, nih tuk baby yang sangat low dia nyer weight( kurus kering).

hope ini dapat tolong perjelaskan.

lain2 lagi nak tau kene bayar dah... hahahah

--- On Wed, 7/29/09, faizah abdullah wrote:

From: faizah abdullah
Subject: Re: RG09... Re: ANMUM vs ENFALAC or ENFAGROW
To: respeks_group@ yahoogroups. com
Date: Wednesday, July 29, 2009, 1:51 AM

hi salina,
anak saya dah bertukar kepada enfapro A+...tapi kat situ kata dari 6-18 bln...nak tanye kenapa kene minum sampai 2 thn?


From: salina nan
To: respeks_group@ yahoogroups. com
Sent: Wednesday, July 29, 2009 1:24:22 PM
Subject: Re: RG09... Re: ANMUM vs ENFALAC or ENFAGROW


Bagi yang minum enfalac tu...kakak saya kata (die kerja kat mead johnson)...nutritio nist cakap kalau boleh masa anak tukar ke enfapro...bagi mereka minum sampai 2 tahun...lepas tu baru tukar enfagrow...


Daripada: caimdamatrix
Kepada: respeks_group@ yahoogroups. com
Dihantar: Selasa, 28 Julai, 2009 3:36:07
Subjek: Re: RG09... Re: ANMUM vs ENFALAC or ENFAGROW


anak saya guna ISOMIL sampai umur 1 TAHUN... pastu sambung guna ENFAGROW sampai skang. jarang demam,muntah, perut meragam. otak pandai. 7 bulan guna susu ENFAGROW dah nampak perubahan. badan cergas, tak letih. otak bijak. memang cepat tangkap. ajar sekali dah pandai. mengira, sampai 20 dalam dwibahasa masa umur 2 tahun. leh kata ENFAGROW ni bagus. yang tak tahan harga susu. RM 89 untuk 1.7 kg. perrrrghhhhhhh. ......

--- On Tue, 28/7/09, Abd Mutalib Hussain wrote:

From: Abd Mutalib Hussain
Subject: Re: RG09... Re: ANMUM vs ENFALAC or ENFAGROW
To: respeks_group@ yahoogroups. com
Date: Tuesday, 28 July, 2009, 11:20 AM

Anak saya 3,3 org guna susu ni, dari kecik sampai besar, try tukar susu lain yg murah sikit, xnk dia org.

Susu ni manis paling hampir dengan susu ibu kot...



--- On Tue, 7/28/09, nurul erzawaty wrote:

From: nurul erzawaty
Subject: Re: RG09... Re: ANMUM vs ENFALAC or ENFAGROW
To: respeks_group@ yahoogroups. com
Date: Tuesday, July 28, 2009, 12:47 AM

enfagrow ni ok...coz sejak anak saya minum masa umur dia nak setahn lebih...jarang lah sakit atau demam...sebelum tu dia minum friso gold...selalu gak demam...n... enfagrow ni bagus tuk minda...

--- On Mon, 7/27/09, nba-maa-hha wrote:

From: nba-maa-hha
Subject: RG09... Re: ANMUM vs ENFALAC or ENFAGROW
To: respeks_group@ yahoogroups. com
Date: Monday, July 27, 2009, 12:44 AM

slm.....

sapa2 leh kongsi pengalaman guna susu ni...

tq


nota kaki : marilah sama2 kite berkongsi pengalaman dan pandangan..memandangkan aju pon tgh survey2 susu formula kan...leh la ikut nasihat nutrition advisor tu...huhu

7 comments:

MummyAju said...

eheee..survey je dulu..belum nk bg pon lg. but anyway tq!! so lps ni kalu nk beli pon me rasa nk beli enfagrow..yeahhh!!

yaya|azura said...

kalo kite... sesuai minum susu ape ek?? :p

Mrs Jaja said...

lau kakak yaya minum susu anlene...hehe...

ina said...

aju nk bg bam bam susu formula dh ek?
ok kot enfagrow..rafif minun enfapro stage 2..ok je..

MummyAju said...

lum nk bagi la na..plan jek, ehehe

mahmud said...

anak saya dr lahir minum susu anmum dn skrg 10bln saya tukar pada susu similac .dia mcm xsuka la..kurg minum.ingat nk cuba enfagrow..

Nor Anida Norhamdan said...

hi...anak saya dari lahir minum enfalac a+...pastu tkr enfapro a+ ms umur dia 6 bln...bila umur dia 1 thn tkr pulak kpd enfagrow a+ perisa original...alhamdulillah anak saya jarang sakit...fast learner...aktif...berat bdn pun ok je..skrg ni anak saya dh 16 bln, berat 13 kg dan tinggi 85 cm...