pembaca setia

Wednesday, November 17, 2010

selamat hari raya haji haji haji mustafa...eh!?? hehehe..

alhamdulillah...

akhirnye berjaya juga meng'update' blog yg lama ditinggalkan..huhuhu...amacam ada yg rindu tak? haa...ngaku jek la....hahahaha...:p

ok hari ni merupakan hari raya korban untuk semua umat islam..dikesempatan ini saya pon nak mengucapkan selamat hari raya lah kepada semua pembaca2 blog  yg tak seberapa ni...hehe..

korang makan pe hari ni? masak best2 ke? saya mcm biasa mana masak2 ni...makan umah mama jek...hehe...ingatkan nak la tolong2 masak..tp hampeh bangun pon lmbt..:p so dtg2 je dah siap semuanye..tinggal makan jek....huhhu...seronok perut aku makan..nak tau tak makan pe? mama harini masak nasik minyak, gulai ayam dan rendang tok..besssstttt...entah bila lah aku nak pandai masak ni...minat dah ada...tp tenaga nak usahakan tu takde lagi...hahaha...ape la...

kalau korg nak tau..lately ni kite suka betul tgk blog masakan...tak kira la masak ape2 pon...pastu mula lah bercita2 nak buat itu ini...tp hampeh takde la nak buat semua...cume masa bulan pose tu ade la try 2 3 resepi dari tenet nih....hehe...takpe la...asal minat tu dah dipupuk dah ada...bila2 pon leh buat kan?kan?kan? tul tak? :p sekarang ni cita2 nak buat potugese egg tart...bila tgk member kite tu...namanye makpeahbinisood tu buat..terliur plk...dah ar dh lama tak mkn egg tart yg sedap tu....hishhh....bile nak buat nih?? later later la...tunggu beli oven kecit dulu....naper kecit? sbb semata2 nak buat tart tu je la...hahahahaha....siot je kan..:p

eh! ok la masa utk tidokan dak butak tuh....ngamuk je dia dr tadi....nak bersenang lenang pon susah...ok la...bye nanti2 org update lagi kalau berkesempatan....bubye now bubye!!



Thursday, October 21, 2010

bukan rezeki..

assalamualaikum...(ikut gaya prof.izi..) hehehehe

ok tajuk hari ni "bukan rezeki"..nak dijadikan cerita..pagi2 biasa hantar anak kat rumah mama...sebelum hantar tu singgah kejap kat satu stall jual nasi lemak ni...memang sebelum ni nak singgah situ beli tapi tak singgah2 pon...so hari ni mengkuatkan semangatlah singgah kat stall tu..harini memang serius tak nak makan nasik lemak pon...so kat situ ada jual nasi goreng...nampak macam sedap jek..dgn telur gorengnye...perghh memang terliur la...dalam hati punyelah berbunga riang...serius memang tak saba nak sampai opis rasa nasi goreng tu...dah ar perut pon memang lapar kemain harini...pas hantar zikri kerumah mama so cepat2 pi ofis...dah ar dah lambat pon...

ok setibanye di ofis, diluarkebiasaan jugalah...bole plak pegi pantry dulu letak nasik goreng tu...selalunye bawa kat meja dulu then nak makan baru bawak gi pantry...tulah...memang nak dijadikan cerita la...pas letak nasi goreng tu kat pantry, gi kat meja on pc semua bagai la...then borak sat ngan member opis ni...tengah cerita2 tiba, lagi sorang member opis yg baru kuar dari pantry tu tanye sapa ada tapau nasi goreng? kite pon tanye kenapa? then dia bagitau yg MIS officer tu dah termakan...adoi la...kite ni ape lagi hampa kecewa semua bagai la...at the same time redha jekla...itu lah dinamakan bukan rezeki...rezeki orang lain rupanye... :((

tapi memang bengang jgk la sket...tipu ar kata tak bengang kan...yela cam ape jek...dah tau sendiri tu tapau nasi lemak, tiba2 bukak nasi goreng tak kan la tak perasan kan?kan?kan? pastu tak kan lah tak tau nak cari sendiri punye kan?kan?kan? sebelah dia tu jek...tak kan tak nampak kan?kan?kan? kenapa lah ada org macam ni....adoi lah....bengang siot..serius nih...tak kisah pasal dia makan tu...dah halalkan dah pon...tak nak ungkit pon sebenarnye pasal bab makan tu...cume geram pasal kenapa ada jgk org tak alert...serius tak suka orang macam ni...main bedal jek....lain kali alert sket la...haishh!!

so pagi ni bekpes ngan milo panas dan 3 keping biskut kering jek...adeh...tak saba tunggu tengah hari nih...

Monday, October 18, 2010

jalan2 di tasek shah alam

last week so far takde pon ape2 event...melepak umah mama je hari sabtu ngan ahad tu...sabtu tu tak tau nak buat pe...cam bosan..so kaklang ngan kak ngah ajak gi jenjalan...kitorang decide gi tasik shah alam...lama giler tak pegi sana...so ape lagi...bile sampai sana yg paling excited ialah zikri...pantang dia nampak playground je...nak main...isk isk..dia sekarang ni suka betul main gelongsor...pantang nampak gelongsor nak naik..:p

masa kat sana kitorang ada amik gmbar banyak...tapi banyak dalam kamera abg ipar...kamera hp tak banyak...so sket jek la yg ada pon...takpe kali ni letak pic mana yg ada dulu...pic2 lain tu nanti2 la ek...tunggu next entry...ok jom layan gamba...zasss!!








dah plan2 next time nak pegi lagi kat tasek shah alam ni...tapi bukan pegi saja2 jek...tapi gi picnic lak..cam besh je...tasaba lak nak tunggu bile la agaknye tu..:p 

will upload another pictures on next entry..

Thursday, October 14, 2010

gambar terbaru zikri :p

amacam? ada gaya tak? haha..tak sah kalau tak masuk tangan dalam kocek seluar..ensem la kononnye tu..:p

ha..yg ni pon satu..kalau dah siap2 ensem2...kene plak pakai gel rambut bagi pacak..blajar dari sape tah dia ni...yg best tu tau plak dia gel rambut tu letak kat mana..isk isk..

asal suruh posing je...tangan masuk kocek...hahaha...

zikri sama papa masa raya pertama otw kerumah wan...

mana aci zikri ngan papa je, mummy pon nak enterframe jgk...hehehe...




nak masak ketam la pulak...

tiba2 kite rasa macam nak masak ketam....tadi servey2 resepi ketam...jumpa ketam masak masam manis...nampak menarik sangat2...oh bilakah rasanye boleh cube ni...minggu depanla kite cube...kalau menjadi bole la kite tunjuk kat sini...kalau tak jadi tak de la nampaknye....haha..

tu je nak update...nati sambung balik...:p

Tuesday, October 12, 2010

alhamdulillah semuanye ok... :)

Semalam cuti pasal zikri ada appointment ngan doctor. ni lanjutan dari dia admit ward pasal asma tu la.doktor nak check samada dia dah ok atau belum..so far alhamdulillah la pas inhaler di tuka kepada kaler coklat dia pon cam dah kurang la nak dapat semput tu..tapi still ada lagi appointment lagi 6bulan..so next yr bulan 3 dia akan gi spital balik.hopefully dia ok lah..

masa menunggu giliran tu punyelah lama...sampai zikri pon dah mula buat perangai...tensen jgk...tp nak buat caner kene ar tunggu jgk.last2 sementara menunggu giliran tu, saya pon lepak lam bilik menyusu tu...punyelah aman kat situ..takde org hanya kitorang jek...lama gak melepak situ..last2 nurse yg panggil kitorang kat situ..sib baik sblm masuk situ dah inform kat pegawai tu..:p

sebelum jumpe doktor, kene timbang dan ukur tinggi dulu...zikri sekarang dah 9kg tepat..tinggi lak dalam 83-85cm lebih kurang gitu ar...tak ingat plak..behave betul zikri masa menimbang tu...tak bergerak pon...berdiri tegak cam nyanyi lagu negara ku jek...haha

pastu sessi jumpe doktor lak.so far doctor cakap dia ok..bila dengar kat dada dia guna testoskop tu doktor kata clear...takde bunyi2..oh, alhamdulillah..lega betul...takut jgk pasal zikri pon ada jgk batuk2 pasal sblm ni dia demam..huhu...behave betul la zikri masa lam bilik doktor.kalau kat umah camtu hari2 kan bagus...huhuhu...

kesimpulannye zikri punye kesihatan skang ni alhamdulillah ok semuanye...:)

nota kaki : copy paste FB :p

Sunday, October 10, 2010

Online mobile..hehe

Hi, kali ni saya online pakai hp pulak.erm tak bape puas ar pakai hp sbb skrin kecit sgt.pastu yg tak bestnye tak dpt nk attach pic.huhu..skang ni dh kul 1.30 pg.sebelah saya ni anak dn suami dh lena dibuai mimpi.tido lena2 ye.mummy nk layan tenet jap hehe..oh yek.skang ni zikri demam batuk ngn seseme.risau btl takut asma dia jd lagi.dah ar senin ni ada check up kat spital.oh ye ar mmy lupe nk amik cuti..isk caner ni.tepaksa la kot amik el..huhu..ape nk buat ank punye pasal..eh ok ar stop dulu nk join dorg ni tdo plak.tgk cam best je..haha..bye!

Thursday, October 7, 2010

esklusif gamba raya...:p

assalaaaamualaikumwarahmatullahiwabarakatuh....(baca ikut stail haji haji haji mustafa dalam cerita qalisya)


hihihi..ape cerita semua? amacam dah habis beraya belum? beberapa harini saya rasa sangatlah bosan...tak tau nape..nak update kat FB pon tak tau nak update ape...kadang tu ada benda nak update tapi pastu lupe plak nak update...huhu...


eh! korang pasan tak? dah beberapa lama saya tak letak gambar kat entry2 saya...mesti cam bosan jek kan...huhuhu...bukan tak nak letak...tapi takde gambar la nak letak...tak kan nak letak gambar yg sama plak...bosan juga kan...nak buat macam mana henpon pon dah masuk muzium..so tak leh ar nak gambar sakan...even bergambo sakan kat kamera orang lain pon tetap tak dapat nak update sini..yela lambat la nak tunggu nak dapat gamba tu...huhu...


ok lah hari ni mari saya update gambar raya saya..esklusif ni...hihihi...jeng jeng jeng...



haaa...amacam? ok tak? ni pon gambar yg pas di ekjas sana sini...hihihi....so far ok lah kan dari takde langsung...:p


oklah...pasni saya akan update blog serajin yg mungkin walaupon sibuk...stop sini dulu lah....tatatititutu...

Tuesday, October 5, 2010

hari ini saya bengang

adoi....sakit hatinyalah ngan MIS Officer kat ofis saya nih..punyalah suka dia paksa2..bole sabar tak? ko ingat aku ni robot ke? pastu kalau system baru nih friendly memang la bole cepat...tapi system baru ni tersangatlah tak friendly...tak suka la...tah pape je...complicated sungguh la...macam2 kene masuk kan...serius tak paham wei ngan sistem ni...nape la leh beli sistem mcm ni....baru nak key-in payment voucher satu je tak bleh save plak tu...ntah apa2 suh masuk itu la ini la...ape kes...aku tak paham!!! aku tak paham!! ni yg nak ngamuk sakan nih...arghh!!! pastu pandai2 plak dia nak sound2 kata bos nak tgk P&L...arghhh!!! mencik ar...mencikkk!!! nak resign ar...hahahhaha...biar padan muka semua...huhuhuhu..


pastu yg sakit hati giler tu...dia pandai2 tuka GL code tu...giler la tak ingat satu pon...semua kene tgk satu2...dah macam budak baru masuk la plak...adoi la...sakitnye hati ni...dia tak tau menda tu effect mana2 tau2 suka2 dia jek tukar..mencik ar...ni la kalau amik org tua jadik MIS...ntah apa2...nak salah kan sape skang? muahahahha....dah ar malas nak layan dah...kang kalau org layan tenet dia sibuk dok datang ngendeng sini pastu bg ceramah...sibuk paksa2 suh buat keje...oit! org dah besar ok...org tau ar keje org...jgn kaco leh tak? huh! 


saya pon mmg kalau bole mengelak dari bercakap ngan MIS Officer nih...bukan sebab nak menyombong ke ape...bukan...jgn slh anggap ok...tp sebab nanti saya sendiri tak paham ape yg dia cakap...mencik ar...serius tak paham..dia akan sibuk cerita pasal sistem baru yg takde kene mengene ngan keje saya...adoi la...tak mo dgr ok! tak mo dgr!!!! arghhhh!!!


full stop!

Monday, October 4, 2010

weekend yg pek dengan aktiviti

thanks kepada saudara mara yg datang kerumah ku pada hari sabtu lepas...kehadiran korang semua amatlah dihargai...insyaallah kalau ada rezeki lebih nanti kite buat lagi..tunggu bulan 12 plak ek...itu pon kalau jadi la...tp memang nak buat pon...tak kira...buat masa beday zikri la...:p 

lanjutan dari hari sabtu aritu, memang penat giler la...sampai kehari ni rasa sakit pinggang yg amat..berdenyut2 woo...kemas umah punye pasal...hoho....bab kemas umah ni memang cerewet sket...kite ni bukanlah jenis mop rumah sambil lewa jek...setiap sudut penjuru kite mop tau...huhu...sapu sampah pon sama...kalu bole takmo ada 1 habuk/sampah pon kat umah...:p pas masak dapur kene sentiasa bersih..ni thanks to my mama la...dia dah train kitorang adik beradik begitu...pas masak kene lap dapur tu..bagi kilat..semua kene lap ar..pingan mangkuk jgn tinggal kat dalam sinki...huhu...itu baru bahagian bawah..belum bahagian atas lak..huhu...mmg penat berumah 2 tingkat nih...krem2 kaki..

masa hari sabtu tu..antara menu yg ada ialah kerutuk ayam, siakap sweet sour (fresh dr laut), kacang buncis goreng letak daging cincang (pstt..cK kite tiru resepi u la :p), pulut kuning, rendang ayam, kuih lompang..haaa...itu jek la menu nye...nasi sebanyak 20 pot kecik tu dimasak 2 kali...habis semuanyee....hehehe..puas hati..

disebabkan takde kamera dan kebizian melanda, tk sempat la nak snap2 pic pada hari tu...terutama sekali pic makanan yg ada...harap maaf lah ek..
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

semalam pegi rumah orang kawen masa tgh hari tu ngan zikri..kenduri tu dekat je ngan rumah...pas balik kenduri kawen kami anak beranak layan movie Ice Age : Dawn of the dinasour kat starmovie..dah cam kat cinema lak rasanye hihi..tp cinema ni leh baring2 lagi...:p ni utk latihan pada zikri nak tgk samada dia bole tak dibawa ke cinema..last2 mmg tak bleh rasanye...bukan dia tgk sgt pon movie tu..huhuhu...kaco org jek...

pas tgk movie kitorang semua tido...kroih kroih kroih...alih2 sedar lam kul 6 lebih...bangun2 je terasa lapar...skali tu husband bg cadangan masak mee goreng...toing! eh kite tapenah masak mee goreng la...tapelah cube try test...so kuarkan bahan2 ape nak masukkan lam mee tu..pastu prepared2 ape2 yg ptt...pastu masak ar...oh senang je rupanye...hahaha...masuk tu masuk ni...last2 masuk mee...goreng jap tengok2 eh! jadi lah plak....hahahaha...suka! bagi husband rasa...dia kata ok...so ape lagi dia wajib lah menambahkan...i tak pon psl rasa takde la lapo mana..then..malam nye gerak ke rumah mama pasal mau tido sana....hohoho...bwk bekal ok bg mama rasa...so far mama kata sedap...ok mmg pas la masak mee...pasni nak try buat bihun lak...:p 

ok dah dah la nak puji diri sendiri...sambung nanti2 la plak...hahahaha....puji ke? manade...tu betul pe...semua kejadian betul tu...hahaha... :))

sekian..

nota : copy paste from FB note's

Thursday, September 30, 2010

sensitif

isk...harini memang cepat tul terasa...kat FB tu bape kali terasa...padahal member cakap biasa je kot..tapi sendiri nak terasa bagai...sensitip betul hari ni...possibility waktu datang period tu dah tiba kot...huhuhu...


nasib baiklah bole control lagi dalam berbicara kat FB tu...huhuhu...takut org plak yg terasa kalau kite tulis yg pedas2...muahahha...


isk hari ni memang hari sensitip la untuk saya....baik saya mendiamkan diri saja...lagipon lagi baik diam dari banyak bercakap...banyak bercakap boleh mendatang kan dosa...huhuhu...


Syyyhhhhh....*jari letak kat mulut*

Monday, September 27, 2010

weekend yg PENAT!

wah..hujung minggu lepas memang memnatkan..hari sabtu pagi masih lepak2 kat rumah lagi..tengah hari bila terasa perut berkeroncong husband ajak gi jemputan rumah orang kawen kawan dia...ok set aje! hehehe.. :p makan punye pasal jangan ditolak...haha..bersiap2 dan terus ke destinasi..lepas makan husband ajak pi rumah open house kawannye kat kg.melayu subang..so kami anak beranak pon pegi la ke sana..dah ar hujan lebat..huhu..lama jgk la lepak situ pasal husband sibuk berborak sakan ngan kawan lama dia...huhuhu...balik pon dah petang..jem plak tu kat tol batu 3...huh! balik terus singgah giant beli barang dapur sket untuk esoknya..member sekolah nak dtg beraya kat umah...haruslah masak2 kan...haha...dah janji nak buat spegeti goreng...so kene ar buat kan...pas beli terus balik umah...sampai je dah kul 8 lebih..dah ar ada jemputan kenduri doa selamat rumah jiran...husband je pegi..kite tak pegi pasal zikri tido la plak..kepenatan..

baru 5 minit masuk rumah, tudung pon tak tanggal lagi...dengar budak2 bagi salam..adoi! budak datang beraya la plak...dah ar rumah tak kemas lagi nih...haha...terkocoh2 kemas..:p pastu jemput ar dorg masuk...pastu buat air jek kat dorang seb baik ada lagi air batu yg sblm bulan puasa beli dlm freezer..hahaha...pastu bg dorang makan kuih..ok biskut milo kite dah habis dorang tibai..dorg makan sambil tgk spiderman channel astro ria..macam tak nak balik plak dorg ni...sambil2 tu bole plak dorang sound kite.."rumah acik ni takde jam ek??" cess! memang ar takde pasal aku tak beli lagi...hahhahaa...

pas mereka balik, kaklang lak datang ngan abg jiman...pastu kene la masak2..tp tak tau nak masak pe..sbb cam malas...haha last2 buat je la spegeti grg tu...pasal ada balance2 spegeti tak guna lagi masa bulan pose aritu...kui kui kui..ok tgh sibuk dok mkn...ada plak org datang...tgk2 rupanye jiran2 dtg beraya....huhuhu...meriah rumah i malam tu...zikri selamba tido kat depan tv tu...orang bising pon tak bangun...penat sangat la tu...

ahadnye plak, pagi2 dah kene bangun kemas2 umah..pastu masak la makanan yg dijanjikan tu...dlm kul 10 lbh member sampai...wah...mereka makan punye ar berselera..mungkin sebab tak bekpes lagi kot..hehe...tak pon masakan ku sedap sgt...hahhaha...kelako! menambah2 mereka makan...bagus2...pasni aku lak dtg umah korang..muahaha...tgh harinye ingat nak follow member gi open house member jgk..tapi tak dpt la pasal FIL nak dtg beraya...so kene ar masak lagi...husband bg cadangan masak mee goreng je la...ape? mee goreng tgh hari? oh no...i lapar nak nasik ok! hahhaha...lagi pon i tak pandai masak mee lagi...hihihi...last2 masak nasi ngan ayam masak merah je...hihihi...besh jgk pe...habis sume..yey! SIL kata besh...hahaha...kembang dlm hati..

petang tu hujan sangatlah lebat...sampai percik2 kat sliding door..ha betapa lebatnye hujan tu...skali tu pap! letrik takde plak...cet...sib baik hujan takde ar panas...pastu saja cakap ngan zikri.."alamak, hujan la zikri...cepat angkat baju" yang beshnye dia dengar momi suh angkat baju dia pon angkat baju dia...hahhaa...ape la zikri nih..kan jiran ada buat kenduri hari sabtu tu kan...dia pasang khemah depan rumah dia..pas hujan lebat tu..khemah dia terbang sampai hujung jalan...muahahhaa...kelako lak rasanye..tu menunjuk kan betapa angin sangat lah kuat...isk isk isk...

malam plak beraya umah jiran,makan mee udang...sedap! pas beraya we all pon balik...papa ajak zikri tido...tp dia tak nak tido...sibuk nak tgk karton..adui la...kene la layan dia tengok karton pastu baru tido...isk isk...ssh jgk anak dah reti bahasa ni kan.. :p

tamat.

NOTE : copy paste from FB note. :p

Friday, September 24, 2010

cerita bendera

cerita 1
ermm..beberapa hari lepas...masa hantar zikri umah mama...macam biasalah lalu jalan yg sama..pastu ada la bendera malaysia kat tepi jalan..zikri pon nampak dia pon cakap " ammi! ammi!" (sambil cuit2 bahu saya) saya pon tanyalah.." ye nak apa sayang?" zikri cakap " tu! tu! (mulut muncung2) ta! ta!". kebetulan kat situ ada jgk kereta...saya pon cakap " ye...car..car.." nak mengiakanlah ape yg zikri cakap tu..pastu elok pulak dah lepas lalu depan bendera tu..zikri menjerit sambil angkat tangan gaya cam tunku abdul rahman tu..."ta! ta! ta!". muahahaha...rupanya dia panggil bendera tu merdeka...hahaha...budget dia cakap car tadi...apelah momi ni...tu pon tak paham anak cakap pe... :p mcm teruja jgk sebenarnye..dah habis merdeka pon dia masih ingat lagi...normal la kan budak kecitkan cepat pick up kalau kite ajar dia sesuatu kan...jgn ajar yg bukan2 dah ar...

cerita 2
sebelum merdeka haritu saya tau bos saya ada beli bendera nak letak kat opis nih..tapi saya tak tau lak bendera tu letak kat mana...bos ckp letak kat bawah...tapikan yg besh nye saya baru perasan bendera tu berkibar tadi...selama ni saya tak penah perasan pon bendera tu...muahahhaa....yg peliknye pagi tadi pon tak pasan jgk bendera tu..tadi masa balik dari lunch baru pasan bendera tu berkibar2 dengan jayanye...haha..apela *tepuk dahi*

note : copy paste dari note FB..:p

Thursday, September 9, 2010

ucapan raya

selamat hari raya maaf zahir dan batin kepada seluruh umat islam di dunia...dan kepada yg mengenali diriku ini..mohon maaf jikalau ada terkasar bahasa atau yg seumpama dgnnye...semoga raya thn ni raya paling meriah dlm hidup korang...kepada yg balik kg tu...berhati2 lah dijalan raya ek..yg mana naik kapal terbang kene berhati2 jgk...mana tau kapal terbang tu terkoyak ke ape kan....haha...gurau jek...jgn panik ok..

SELAMAT HARI RAYA MAAF ZAHIR BATIN..

dari jaja, suami dan anak...

have fun semua!!! yay!!

Thursday, August 26, 2010

selamat bercuti

hey! esok cuti yeay!! 
lama juga cuti kali ni..bulan puasa lak tu..
best la golek2 kat umah nanti..
tapi hari isnin i tak apply cuti...so ape lagi keje la..
tapi i yakin ramai yg apply cuti kan...amik kesempatan berbuka di kampung halaman..tu pada yg rumah mak bapak jauh la..i dekat jek...hari2 berbuka sana..
eh ok la...nak ucapkan selamat bercuti kepada semua...bye!

Wednesday, August 18, 2010

bila malas menjelma...bosan pon tiba

aduyai...giler malas yang amat la minggu ni...tak bermaya tul nak buat kerja..takde feel nak bekerja minggu ni...hehe...terasa lambat je nak sampai hari jumaat..apesal tah...


tadi surprisingly, bos saya yg berbangsa cina tu buka lagu raya...kuat lak tu...saya mula2 mcm pelik...sebab saya bukak lagu lain ni...apesal kuar lagu raya plak...tercari2 jgk mana dtgnye...rupanye dtg dari tempat bos saya la...haha..tp dia tak ngaku mula2 sabo jek la...malu ar tu...hihihi..lagu siti nurhaliza lak tu..peminat siti la ni...hihihi..


bulan puasa ni rajin tul saya surf blog masakan...haha..teruk betul..kalau surf nak cube try test takpe jgk...ni nak tengok gambo yg best2 tu jek...haha...sengal! tapi dalan hati dah tanam niat 1 hari nanti pasti akan ku cube salah satu resepi dlm blog masakan tu...dan rasanya hujung minggu ni rasanya cam nak buat onde2..mcm dlm blog masakan momi tu...hihihi..so colorful..i like..


tak sabar rasanya nak balik rumah ni...baru pukul 3...lambat tul nak tunggu 4.30 ni...dah busan ngan malas tahap cipan ni...

Wednesday, August 11, 2010

blender hilang...gula habis...

adoi...kesengalan melanda diri la semalam..esok nak puasa baru terhegeh2 cari blender.itulah..sebelum tu tak nak cari...kan dah tak jumpe..macam dah hilang je rasanye...tension tul la..terbantut nak blend cili kering buat cili boh..(almaklumlah sebelum ni tak masak pon..makan kat rumah mama jek) padan muka kat diri sendiri..

dah tu tak jadi nak blend cili kering, orang pon layan la tv...hehe kebetulan cerita lagenda budak setan versi drama dah start..sama ar jgk macam dalam novel budak setan 1 tu...hihi..tetiba teringat plak..tapi tak kenal ar sape pelakon perempuan yg jadi ayu tu..bukan lisa surihani yg berlakon...tak cantek pon org tu...biasa2 jek..

nasib baiklah pagi tadi en.suami terjaga, dia yg kejutkan saya dari tidur..saya tak dgr pon alarm saya bunyi..hehe..saya terjaga pon dah pukul 5.00pagi..adoi...cepat2 turun ke dapur..ape2 pon kene masak nasi dulu..then baru lah saya tengok peti ais ape yg ada dan senang masak...nampak telur saya pon keluarkan 2 biji...buat telur dadar jek..pastu masak sardin..terpaksa la bawang sume tu saya potong2 jek...jadi ntah apa2 ntah sardin ku itu..cam tak sedap...haha...blender hilang punye pasal..lantak ar janji bole makan...bedal ajelah labu...

settle basuh pinggan sebelum azan subuh..sempat ar saya meneguk air tropicana twister segelas dan air suam segelas.nak buat air panas tak bleh sebab baru perasan gula takde..hahaha..lupe plak nak beli..hihihi..lepas azan subuh tu saya terus gi mandi dan siap2 gi keje..tak sangka lak saya byk betul kenderaan pagi nih...mungkin sume macam saya la tu...pas sahur terus siap2..haishh...sampai pon dlm kul 8.30pagi...tepat2 je..ingatkan leh la sampai awal sket ke...takpe la...janji on time..tak sabar nak tunggu waktu 4.30petang...hehe..

oh yek! last but not least jangan lupe solat zohor ye kawan2..saling ingat mengingati..bye..

Tuesday, August 10, 2010

ahlan wasahlan ya ramadhan

esok dah start puasa..
korang semua dah ready mental & fizikal?
hehe...saya pula biasa2 je..kalau namanye puasa...puasa je la..
tapi berazam nak puasa dari semua segi...puasa mulut,puasa mata,etc etc..
ape2 pon selamat berpuasa kepada semua umat islam di seluruh dunia..


oh tadi turun gi ke tempat receptionist jap..
kebetulan director kecik ada kat situ..huhuhu..
tiba2 je dia cakap.."jaja! u dah gemuk!"
huhuhu...i pon otomatik pukul tangan dia...hahaha...siot jek leh lak pukul2 bos..
arghh...nasib ar sape suh kata i gemok..kan dah kene...haha..
sakit woo tangan i nih..mesti tangan dia berbekas...kui kui kui..


ermm...balik nanti nak kene beli beras plak..tu ar..semalam bukan nak beli skali ngan mama...(semalam i ngan mama gi beli barang dapur kat pasar borong kat simpang 4 je)  degil lagi...kan dah padan muka kene pegi 2 kali...huhu..


dah ar..tu je nak celoteh..lain kali update lagi...bye..

Friday, August 6, 2010

jom mommy kite jalan2




zikri dah pandai buat lagak orang bawak kereta..
bukan setakat pusing2 goyang2 stereng..
dia akan usik2 gear tu..sama macam orang bawa kereta la..
agaknye dia selalu tengok mommy bawa kereta kot..
dah tau dah..
tapi kalau takat bawak kereta pegang stereng ngan gear je wat pe sayang..
kakinye kene lah sampai break ngan pedal minyak..
ni zikri berdiri atas seat..hihihi...
sekarang ni memang pantang mommy turun kereta nak buka pintu pagar je..mesti dia cepat2 duduk kat tempat pemandu tu..main lampu la,wiper la..isk isk isk...


zikri cepat besar ok..dah besar belajar rajin2 keje best leh beli kereta besar ye sayang...bawak mommy jalan2 ;p

pakai tudung old skol jadi isu..

u ols..kalau isu keagamaan or perkauman di sentuh oleh bangsa lain u ols marah tak? 
mcm isu pakai tudung ke..sembahyang ke..atau isu2 lain yg bole mencetuskan kontroversi..
kat ofis jaja ni, isu pakai tudung tu menjadi kontroversi akhir2 nih..
nak dijadikan cerita la, ada seorang retail staff (promoter) nak pakai tudung.tapi retail exec dia tak benarkan sebab mngmt lama dulu tak benarkan promoter pakai tudung.sebab tak kene gaya sport.katanya tudung yg stail skang ni yg ada awning keras depan tu macam old skol la..tak kene gaya sport..sebab company jaja ni jual barangan sport..mcm tu plak..bila tanye mngmt baru ni..mereka tak kisah plak nak pakai ke tak.tak ada effect apa2 pon..padahal mereka bangsa yg sama..but mngmt baru ni a bit open minded sket la..ermm...tak paham betul la manusia nih...

dah tu jek la nak cite...eh! korang dpt bonus tak thn ni? jaja mcm tak dpt jek..huhu..takpe la janji husband dpt bonus kira ok la tu...duit husband duit ku jua...hahaha...bole gitu?

Monday, August 2, 2010

BBQ @ Hutan Lipur Jeram Toi, N9


hari sabtu bangun pagi macam nak pegi keje..sebab dah janji ngan yg lain nak berkumpul pukul 8pagi.ermm..sedikit kelam kabut juga la..dengan tak sempat bersarapannye..yg paling susah tu nak siapkan si kecil tu la.dia mana suka mandi air sejuk pagi2 ni..so terpaksa la buatkan air mandi lain utk dia..baru nak mandi...jirus2 air..sabun2..jirus2 air lagi pastu lap2..pakai baju..bedak2..minum susu..baru gerak...punyelah eksaited dia pagi2 lagi dah bejalan..hihihi..jom layan gambar..tapi tak byk sgt la gambarnye..


bestnye tempat ni sebab ada gelongsor ni seronok ar budak2 tu mandi...zikri pon suka..


kat atas tu utk org besar..bawah utk budak2..

peace..

zikri ni takut nak mandi dlm tu..tp suka tgk org mandi..dia lepak je kat tepi..

ni la warga northport yg join aktiviti mandi manda tu..lain kali buat lagi ok?

Wednesday, July 28, 2010

zikri lagi..


masa ni kat mc'd aeon bukit tinggi klang..sabtu lepas boring2 mama ajak jalan2 jusco..so saya pon bwk ke jusco bukit tinggi ni..dah lama tak pusing sini..tempat pertama kitorang gi ialah mc'd! mama teringin nak makan kentang gorengnye...jaja plak bedal GCB! zikri? mkn kentang grg juga..air milo large kongsi 3 org...haha..


tak pasti nak publish gambo ni ke tak..pasal ni adalah baju raya dia...haha..masa ni sessi testing baju raya..beli size 18-24mth tu pon ok2 dah tu. nasib baik beli size tu kalau amik 12-18mth takut tak muat..amacam? ensem tak zikri ngan baju raya dia? :p


amboi2 anak mmy nih..suka sangat pakai baju bee ni..masa tido dia pakai baju lubang2 je..pasal panas..dah bangun tido sibuk suh pakai baju bee ni..kalau tak bagi pakai dia ngamuk pulak..so pakaikan je la..baju pyjama yg dia suka pakai selain bee ialah tortoies (tul tak ejaan tu?)dan dynasour..nanti mmy beli ladybird ngan snails plak ek..

Tuesday, July 20, 2010

macam2

cube tengok betul2 pic tu..sampai 3 P sticker dia lekat kat blakang kereta..hihihi..kelaka plak..

pic ni bukan saja2 nak tunjuk bulu2 ditangan saya tu...haha...nak tunjuk kat tangan tu ada lebam yg besar juga la..gara2 digigit oleh zikri..ganas kan anak saya tu..isk isk..sakit woo..

haa...pic ni nak tunjuk saya punye luka melecur gara2 goreng cekodok pisang masa minggu lepas...huhu..sakit tau...

Tuesday, July 13, 2010

tiba2 visitor macam ramai..baru nak perasan femes..


* dari tadi edit nak letak pic kat sini..tapi tak bleh plak..apesal tah tetiba tak bleh...iskisk...

dari jarang nak update harini tetiba update sampai 2 entry plak..haha

takde la tetiba je tadi pas publish entry sebelum ni..saya pon view la blog..then nampak la visitor saya tu macam ramai la pulak membaca blog saya ni..macam2 negara ada...spain la..morocco la..united state la..united kingdom la...macam femes giler blog saya ni...

bila saya refresh tetiba jek takde...hahaha...perasan tul la...menatang tu pon bagi harapan jek...hampa pula saya...:(

pastu kan saya masa makan tadi sempat plak nak tersedak2...isk...masa tu dah ar tgh makan...sakit wooo nak menahan sedakan tu...pedih tekak ku..pastu tadi masa tgh makan jambu air campur cili kicap pon nak tersedak juga...pedihnye tekak ku...

orang kata kalau kite tersedak2 maknanye ada orang lain tengah mengumpat pasal kite..huishh!! sape lah yang baik hati tengah mengumpat pasal saya tu??? siapa? siapa? baik korang mengaku....wahahaha...lantak la nak umpat ke tak...janji ku bahagia...dan kalau betul2 ada orang umpat...pahala dia dapat ke saya juga..terima kasih daun keladi..lain kali umpat lagi...

world peace!

mengantuk

saya rasa sangat bosan harini..
saya mengantuk..
itu ar..degil sangat..
suami dah suruh pegi tido tapi degil...
still nak tengok tv juga..
kan dah ngantuk..
malam tadi terbest plak tengok cerita cina kat tv3 tu..tai chi master..
mata dah tak tahan sgt baru nak tido..isk isk..

Thursday, July 8, 2010

korang...

korang...harini saya makan banyaklah pula..pagi makan nasi lemak + daging dendeng + air nescafe suam buat sendiri..tengah hari pula saya tapau nasi ayam + teh o suam ( yang ni beli pula...malas nak buat)

korang...harini saya dah tak sakit perut dah pasal dah buang semalam...wahahaha...tu pon nak cerita..LOL

korang...pagi tadi anak saya dah start batuk2..saya risau sebab takut dia semput balik..pagi tadi saya dah bagi dia gas...hopefully dia ok bila saya balik nanti...

korang...semalam kan waktu balik kerja jammed kan...sakit kaki saya asik tekan break jek..

korang...pagi tadi german kalah ngan spain 1-0...siot je...suka ar penyokong spain tu...

korang...saya kan suka baby...agak2 bila masa sesuai tambah baby?

korang...harini cerita twilight : eclipse dah keluar...mesti ramai peminat twilight gi serbu panggung harini...bila korang nak pergi tengok?

korang...bape banyak korang daaa....dah la...tu aje... :p

Wednesday, July 7, 2010

serba sedikit tentang perkembangan diriku

cuaca :
hujan tersangatlah lebat disini...bila tengok pemandangan luar melalui jendela ofis seperti hari dah malam..tapi baru pukul 2 petang..memang sah balik kang mesti jalan sesak..nak keluar ofis awal sikit lah hari ni...pedulikan yang lain2.haha..

emosi :
masih stabil..
still positive minded..
so far so good...
im ok anyway...
ngeee :D

kesihatan :
sihat walafiat..
sakit pinggang masih ada lagi..kene letak minyak panas lagi ni..
sekarang tengah sakit perut..dari semalam sakit perut..apelah...

anak :
sihat walafiat..
hyper active..
kalau tiba bab anak ni memang macam2 lah nak cerita maklumlah itulah satu2nya anak saya..
jangan ada pula yang bosan ye!

perkahwinan :
bahagia..
lebih teratur..
lebih stabil dari masa awal2 perkahwinan tu..
biasalah alam rumahtangga pasti ada pasang surutnya..begitu juga saya...tapi alhamdulillah kami ok..

pekerjaan :
so far so good..
rasa kelam kabut sket dari dulu..sebab macam2 kene buat..
pening..
excited..
oh yes, bercampur baur semuanye...tak tau nak huraikan macam mana..:p abaikan saja ok

pendidikan / pelajaran :
masih belajar..buat partime kat kolej..
tak tau bila habis..
result exam yang lepas tak pegi ambil lagi...tak tau pass ke fail..hopefully pass...:p

Thursday, July 1, 2010

perasaan yang terpendam

susahkan kalau setiap kali kita nak buat sesuatu kene fikir perasaan orang..

orang pula bukannye nak fikir perasaan kita kalau buat sesuatu..

tapi amat irritatinglah kalau orang buat sesuatu tanpa memikirkan perasaan kita..

hahaha...ape yang saya ngarutkan nih? saya pon tak paham...adeh!

saya hanya nak luahkan perasaan yang terpendam nih..tapi tak tau nak ekspresikan macam mana...

arghh!!! sudah lah..abaikan ajelah...saja suka2 aje ni.. :p

dont worry be happy! yay!

Monday, June 28, 2010

mengantuk sampai batu besar pon tak perasan..

harini mengantuk yang amat..tak pasti kenapa..bukan sebab tido lambat sebab tengok bola england vs germany..england kalah pula tu..bukan..bukan..


saya mengantuk sebab tido lambat dan 2 kali terjaga tengah malam disebabkan anak saya merengek nak susu dan panas..huhu..terpaksala melayan karenah sikecil tu.


yang peliknya, saya punye mengantuk tu punyalah teruk..sampai kan masa dalam perjalanan ke pejabat pagi tadi, ada batu besar atas jalan raya pon tak perasan.tiba2 aja bunyi GEDEGANG!! kuat..terkejut saya.terus segar mata ku..tengok2 kat cermin pandang belakang saya dah langgar batu rupanya...haha..apelah...ingatkan langgar lubang besar tadi.huhuhu...yang bestnya, lepas segar dalam 5 minit mata tu...saya ngantuk balik..hohoho..teruk betullah mata ni..setan bergayut kuat betul..kalau masa sekolah rendah kalau dalam kelas mata ngantuk gila, saya akan tulis guna jari kat kelopak mata tu alif lam lam ha...hahahaha..kononnya nak halau syaitan2 yang bergayut tu la..pelik kan saya ni..:p


sampai pejabat, turun kereta cepat2 cek tayar kereta..manalah tau ada apa2 yang terjadi ke.nasib baik tak ada apa2 terjadi..cume ada kesan bengkuk gara2 langgar lubang masa beberapa bulan lepas.hehe..ganas kan saya bawa kereta..tapi saya rasa allingment kereta tu mesti dah lari banyak..nampak gayanye terpaksalah buat allingment baru nanti...nanti2 la..sekarang malas..


sekarang ni pon saya masih mengantuk.saya bimbang waktu balik nanti saya mengantuk jua.huhu...dah minum nescafe pon tak jalan..tapi bila saya minum nescafe banyak nanti saya sakit dada la pulak..tak pasti kenapa tapi memang 2 3 kali minum nescafe jadi gitu...mungkin lama tak minum kot.kalau dulu nescafe tu biasa aja pada saya..maksud saya masa belajar2 dulu la...huhuhu...dah tua kot..:p


oklah, saya nak sambung kerja yang melambak nih...da....

Wednesday, June 23, 2010

bahu berdarah gara2 anak?

huhu...lama betul rasanya tak kemas kini (cewah skema la pulak :p) blog ni..mesti korang rasa sunyi kan?hahaha..

ok meh saya bercerita sikit.nak mula dari mana ek? ermm...apa kata mulakan dengan bismillahirrahmanirrahim...saya cerita fasal anak saya dulu la..saya memang suka cerita fasal anak saya..sebab apa? sebab dia anak saya lah...hehe..kalau anak orang lain biarlah mak2 mereka yang cerita kan.

2 hari yang lepas seperti biasa saya balik kerja terus kerumah mama untuk ambil anak saya.biasanya kami bergerak pulang pada pukul 9pm gitu.sebelum tu saya main2 dengan anak saya ni.bergelak ketawa,berkejar kejaran,berguling gulingan dan sebagainyalah.mama kata janganlah galok (perkataan orang t'ganu yang bermaksud terlalu suka) sangat. nanti ada yang menangis.tapi saya buat tak tau saja sebab suka tengok anak saya gelak.dia gelak kelakar.

lepas tu saya dah penat, malas nak layan anak saya main lagi.tapi biasalah budak2.kalau kita dah main dengan dia pasti dia akan suka dan akan main sampai puas.tapi saya berhenti masa dia tak puas main lagi.sebab tu dia merajuk dengan saya.dia berguling2 atas lantai ajak saya main lagi.tapi saya tak nak.penat la.saya pon terpaksa pujuk dia dan mendukung dia.masa dalam dukungan saya,dia pon amik kesempatan menggigit bahu saya.memang sakit gila la.saya pon menjerit kesakitan.saya duduk dan letak dia atas lantai.saya menangis sebab sakit sangat.saya tengok bahu saya, berdarah.oh lagi la saya nangis.huhu..kuat betul gigitan dia.anak saya tengok saya menangis dia pon menangis sama.haha..kelakar.

mama dan adik tengok gelagat kitorang.mereka ketawa.mama kata "kan dah cakap tak nak dengar..".huhu.adik pula gelak2.mereka kata kami anak beranak ganas.main sampai berdarah.ngee..:D

ok cerita fasal kerja pula.semalam bos saya kata saya kene buat semua kerja berkaitan dengan akaun la.makna kata saya kene ambil alih kerja2 senior saya yang dah berhenti tu.lepas tu bukan saja 1 kompeni malah kene buat 2 kompeni.errmm..tiba2 saja.tak ada pon dapat notis atau surat.kalau kerja betambah harap2 lepas ni gaji pon bertambah la kan.hehe...amin...haraplah ek.korang doakan lah sekali ye. :p

hari ahad lepas,mak saudara sebelah suami nak datang rumah saya.ermm..apa lagi kelam kabut saya dan suami kemas rumah.haha..masa tu lah baru nak mop lah,sapu lah,susun2 lah.bukan selama ni tak buat, tapi saya biasanye buat masa saya rajin dan biasanya di malam hari.kalau siang nanti anak saya kacau.haritu saya tinggalkan anak saya dirumah mama baru la boleh kemas dengan tenang dan pantas.tapi pengajaran juga pada saya.patutnya kemas la hari2 supaya nanti kalau orang datang tak ada lah susah sangat nak kemas bagai.hehe...so sekarang rumah saya dah bersih dan kemas.cume saya tak lipat baju saja lagi.malasnyeeee...ada siapa2 nak tolong tak?

takat ni sajalah saya kemas kini.nanti kalau ada cerita lagi saya kemas kini lagi...bye!

Friday, June 18, 2010

zikri dah ambil injection 18bulan

ok..nak cerita fasal apa ye.sebab dah lama tak update blog jadi macam hilang punca pula..idea tak mari la. :p

semalam bawa zikri pergi check-up dan ambil last injection untuk umur 18 bulan tu.ingatkan tak ramai orang la.sebabnye selalu pegi tak ramai pon.tapi tiba2 semalam ramai pula orang.tapi kalau ikutkan saya pergi pon dah lambat juga.dalam pukul 9 lebih.selalunye awal2 pagi dah datang.hihi..


sementara menunggu tu, zikri mana nak duduk diam..kejap panjat meja,kejap duduk atas kerusi,kejap bejalan2.sekali tu ada sorang budak ni mak dia bagi dia biskut.sekali tu,si zikri tu nampak la pulak.dia ni memang suka makan biskut.sekali nampak budak tu makan biskut, dia pon nak..dia panggil2 saya lepas tu tunjuk2 kat budak tu.saya faham la dia nak biskut tu.saya pon katalah nanti kite pegi beli.tak boleh mintak, tu orang punye..banyak kali juga lah zikri minta.kesian pula saya tengok.kalau nak pegi beli kat kedai kang giliran terlepas pula.saya pon terpaksa la bejalan2 tempat lain takmo kasi dia nampak budak tu lagi...:p menunggu pula lama tak hengat...almaklumlah, klinik desa kerajaan la katakan..


tiba giliran zikri untuk injection,nurse tu inject kat peha dia.huhuhu....nanges kuat pula zikri kali ni..:p berdesing2 telinga saya..haha..nasib baik dia nanges kejap je.masuk dalam kereta dah berhenti nanges..tinggal sedu sedan jelah.lepas tu saya pula saja je ajar dia mengadu kat semua...'ayah, sakit..' dia pon ikut lah "ayah..tit." pastu semua2 la sebut...mama,acu,awe,papa,mommy,ayah su. semua dia sebut..kononnye mengadu la tu kaki dia sakit kene injection.hahaha....kelaka la zikri ni.


balik rumah terus pergi kat mama mengadu sakit..haishh! manja betul lah anak saya ni.lepas tu saya terus bagi dia susu dan tido kan dia. begitulah ceritanye...hehehe...

Monday, June 14, 2010

Huggies Playtime is BACK! Redemption Program



Huggies Playtime is BACK! Redemption Program
Huggies Online Redemption Program Details
We are glad to inform you that Huggies Redemption Program is back. Can’t wait to redeem at your desired items? Please follow the link below:-
http://www.huggies.com.my/huggieshugtown/customer/default.aspx
Hurry collect the required points and bring home other gifts before the redemption ends on 31st May 2011. While stocks last basis.
The Huggies Hug Club Team
* Redemption details can be found online

so kepada mommy's diluar sana yang nak redeem permainan huggies ni boleh la klik kat link diatas ye untuk tengok cara2 bagaimana nak redeem..

saya pula dah banyak polybag yang dah dibuang..membazir betullah..kalau tak boleh la kumpul buat collection train ni..kene simpan polybag tu mulai hari ni... :p

aju dan khairiah..korang pon simpan la juga nanti bole la redeem lagi... :)


Friday, June 4, 2010

saya bukan jual cd korea ok..

Hi..Salam‏
From:Nurul Rabiatul Radawiah Malek (nrmalek@celestica.com)
Medium riskYou may not know this sender.Mark as safe|Mark as junk
Sent:Friday, 16 Apr, 2010 8: 24 AM
To:missjaja@live.com.my

Hi..Puan Jaja

Sy Nurul..mmg minat gile ngan cite korea ni..awk jual CD burn ker???sbb sy ader bace blog pn jaja..yg mgatakan pn jaja ader jual cd cite korea
nk tye awk ni dok mana??kalo sy order cm mana plak ngan kos penghantaran nyer..
semua CD ni ader subtitle malay x???kalo ader sy nk order CD cm kt bwh ni

Sy teringin nk order CD
  1. Boys Over flowes
  2. Full House

awl leh la bagi tau brape harga kedua2 cd ni yerk..
kalo sesuai n harga memadai..sy akan order dr awk..kalo CD ok n harga pon ok sy akn rekemen



Regards,
Nurul

Nurul Rabiatul Radawiah Malek
Tel: +607- 233 5564  Fax: +607-2350935
email: nrmalek@celestica.com/nuearie2901@yahoo.com


email ni dah lama..saya tak balas pon sebab saya sibuk dan tak ada masa nak balas.minta maaf sangat2 kat nurul rabiatul adawiah ni. ok mungkin lepas ni saya akan balas email dia.

oklah, dipendekkan cerita. saya nak tegaskan disini bahawasanya saya tidaklah menjual CD burn atau vcd/dvd drama2 bersiri korea ni. sampai harini tak pernah terfikir lagi nak menjual cd korea ni. ye, memang dulu saya pernah menulis tentang drama korea di sini. akan tetapi saya hanya mengatakan yang saya suka dengan drama korea boys over flower tu saja bukanlah saya ada menjualnya.minta diambil perhatian ok.


mungkin nurul rabiatul adawiyah sudah salah faham disini..bila diperhatikan di entri tersebut ada seorang pengomen yang bernama nik suzana yang berkata ada menjual cd drama korea tu. kesilapan teknikal sudah berlaku disitu.hihihi.. tak apa, mungkin nurul tersilap pandang kot. saya sertakan sekali email nik suzana tu disini kepada sesiapa yang berkenan boleh la join email skali tanya pasal cd korea tu ek...nik_suzana@yahoo.com


ok...selamat beremail ;p

Thursday, June 3, 2010

usia zikri sudah mencecah 18 bulan


Rayyan Zikri sudah menjangkau usia 18 bulan hari ini. pejam celik pejam celik sekejap aja dia dah besar. bersyukur ke hadrat ilahi kerana dikurniakan permata hati yang comel dan pintar. 

semakin lama zikri semakin aktif dan pintar. apa yang kita buat atau cakap dia akan ikut. jadi saya dan suami cuba mengawal percakapan dan perbuatan yang tak senonoh agar tidak diucap atau dilakukan di depan mata dia. kalau tidak memang dia akan tiru..kalau masa tu aja dia buat tak apalah, tapi dia akan buat tiap2 kali. misalnya, semalam papa dia buat jalan terkedek2 cam karton depan dia. zikri pula suka sangat tengok papa dia buat macam tu. tak lama kemudian dia buat sama macam papa dia buat. asal nampak papa dia aja, dia buat jalan kedek2 tu. hahaha kelakar pula tengok dia meniru perbuatan papa dia tu.

hari ahad lepas, alang man dia ada belikan dia permainan buih sabun yang bentuk macam pistol tu..bila kita picit picunya keluarlah buih2 sabun tu. zikri punya lah gembira kesukaan tengok buih sabun. maklang dia pon jerit "kejar buih tu zikri..kejar..kejar..." zikri pon apalagi dia pon kejar la buih tu sambil jerit "tejar...tejar...tejar.." kihkihkih..

sekarang ni saya dah ajar zikri kalau nak keluar rumah kene pakai kasut atau selipar. jadi bila dia nak keluar rumah dia dah pandai pakai selipar sendiri. saya tak pernah ajar pon cara2 pakai selipar tu kat dia. mungkin dia selalu lihat orang lain pakai selipar macam mana jadi dia pon ikut. kalau masuk rumah pula dia akan buka selipar tu..nak buka tu pandai pula duduk dulu depan pintu tu baru buka selipar.

sekarang zikri minum susu pediasure pula. ini untuk kesihatan dan nak bagi dia zat makanan. bukan saja2 nak bagi susu ni. ini pon ikut cadangan doktor dan inisiatif sendiri. zikri memang tak mahu makan nasi, kalau makan pon dia sekadar merasa beberapa ketul nasi itu aja. tapi apa yang saya perasan dia sekarang suka makan ikan. bila kita makan ikan dia akan minta "kan..kan.." banyak kali juga lah dia minta. masa balik terengganu tu kan on the way balik tu beli keropok lekor kan, dia makan rupanya keropok tu. dia kata itu ikan..mungkin dia rasa ikan kot. huhuhu..


semalam, saya dah rasmikan alat asma dia tu. sebabnya semalam dia punya nafas dah berbunyi sikit. jadi saya cepat2 berikan dia gas. dia pon suka pakai bendalah tu. dah alah bisa tegal biasa kot. kesian..kecik2 lagi dah ada asma... :(


apa yang saya nampak perangai anak saya sekarang ni, dia ni periang orangnya, suka buat lawak, suka tarik perhatian orang, panas baran juga orangnya, cepat mengamuk bila tak dapat buat apa yang dia nak, dia suka kacau mommy tido, suka manja2 dengan mommy dan lain lain lagi.


ha! satu perangai dia yang kerap saya nampak sekarang, bila dia menyusu pasti depan tv dan tv tu pastilah siaran kartun. kain busuk dia (napkin) mesti ada kat tangan dan dia akan cari bucu2 kain untuk di gentel di telinga.hahaha..apalah...

kalau dengar orang kentut atau dia kentut..cepat2 dia akan kata "tut..tut..." lepastu cepat2 tutup hidung dengan baju..hahaha..

janganlah kamu sesekali membuka diapers dia di merata2 tempat nanti dia akan pancut atau poops merata2 jua...sebab itu kalau nak mandikan dia saya akan buka diapers dia dalam bilik air..atau kalau nak tukar diapers dia saya akan tukar cepat2 tak kan biarkan dia berbogel2an begitu sahaja. :p

begitulah ceritanya alkisah anak bujang saya yang sorang tu. tak sabar nak tunggu dia punya birthday yang ke 2 tahun hujung tahun ni..hihi..


sekian.

Tuesday, June 1, 2010

gambar percutian ke terengganu

lepas update cerita...barulah update gambar pula..kalau sekali harung nanti panjang giler entry tu..korang pon mesti malas baca...hehe..here we goes:

masa ni kat pantai batu buruk..tu diorang tengah main layang2..zikri eksaited tengok layang2 kapal terbang..

masa ni on the way nak pegi beli keropok lekor kat bukit tok beng..tengok tu, zikri sibuk je nak pegang walkie talkie tu...senang bawa walkie talkie ni..first time guna waklie talkie asik main jek bendalah tu.hehe..batak tul.

beratur menunggu giliran nak beli keropok lekor...masa ni berpeluh2..panas sangat..


inilah keropok lekor yang dibuat terus goreng tanpa rebus...sedap la..lembut sangat..cepat je habis..


tengoklah, budak ni pon nak enterprem..nampak gigi kapak jek..



pantai kemasik..cantek kan?



macam kat maldives jek...huhu..



bergerak balik...bye bye terengganu...

nota kaki : banyak lagi gambar kat kamera kak ngah..ni aja ada dalam hp saya.